Cursus Spaans in Haarlem

Zoek

Reacties

Reacties

Floris – april 2023

Spaans leren stond al heel lang op hoog mijn lijstje en ook om dit bij Débora te gaan doen. Ik heb vandaag de laatste les gehad van de beginnerscursus deel 1. Ik moet zeggen dat ik echt ontzettend fan ben van Español Universal. Je kan natuurlijk zelf met allemaal apps en thuisstudies aan rommelen om Spaans te leren, maar bij Débora leer je echt heel goed de basis wat de fundering moet zijn om de taal echt goed onder de knie te krijgen. Dat je daarnaast nog die apps gebruikt, kan natuurlijk nooit kwaad.
En dat leren van een goede fundering in de Spaanse les van Débora is niet alleen heel verstandig, het is vooral ook ontzettend leuk om te doen. De lessen zitten echt heel fijn en goed in elkaar en ook vind ik het prettig dat er niet zoveel druk op ligt. Het is helemaal niet erg als je er nog niks van bakt, zo lang je maar lekker de naar de les komt en je (het beetje) huiswerk dat je krijgt maakt.
Ik heb mij gelijk ingeschreven voor de vervolgcursus.


Thijs Evers – Heemstede – maart 2021

¡Hola Débora!

Sinds 2013 heb ik verschillende routes (Camino’s) in Spanje gelopen naar Santiago de Compostella. Dit jaar wil ik vanuit huis lopen; van Heemstede naar Santiago.
Op al mijn wandelingen kwam ik nooit veel verder dan “dos cervezas” of “un café solo, por favor”. Kortom, hoog tijd om de Spaanse taal te leren.

Samen met Christina en Miranda hebben we sinds december 2020 elke week maandagochtend les van Débora. Het is hard werken geblazen, maar toch ook heel ontspannen en met een hoop humor.
We zijn inmiddels 3-4 maanden bezig en het praten en lezen lukt al best aardig. Voor wie de Spaanse taal wil leren is bij Débora absoluut aan het juiste adres! ¡Me gusta mucho la clase de español!


Miranda Tollenaar – vastgoedbeheer in Rotterdam – maart 2021

Eind vorig jaar gestart met mijn 1e les -intensief Spaans- van Débora in real life in Haarlem. Daarna door de lock down verdergegaan met online lessen. Dit is zo goed bevallen, dat we allemaal ons derde lespakket hebben gekocht. Débora is zo bedreven in het online lesgeven, dat we vooral willen doorgaan om het Spaans beter onder de knie te krijgen. Het geheim? Een enthousiaste en fanatieke lerares die de vaart erin houdt en ons elke seconde bij de les houdt. Er is tijd voor en grap en een grol en via de chat, het kladblok en de optie scherm delen, tovert Débora met gemak voorbeelden en haar uitleg op het scherm waardoor alles goed te volgen is en je gretig de info overneemt om ermee aan de slag te gaan.

Muchas gracias Débora voor deze goede en leuke tijd!


Marjo Soen – Monte Pego (Valencia) – augustus 2020

Ik ben begonnen met Spaanse les precies 2 jaar geleden. Voor de eerste keer ging ik 2 jaar terug naar Spanje en werd verliefd op het land, de cultuur en de mensen. Toen een Spanjaard in de lift mij vroeg hoe mijn hondje heette (terwijl ik aannam dat hij vroeg waar ik vandaan kwam) en ik spontaan één van mijn weinig Spaanse woorden die ik wist, enthousiast antwoordde: “Holanda”! Mijn hilariteit was groot toen hij mijn hondje aaide en hem Holanda noemde.. ?. wij noemen onze hond nog steeds bij tijd en wijle Holanda.
Wel besloot ik toen bij thuiskomst meteen Spaanse les te gaan nemen en kwam terecht bij Débora. Zij is zeer professioneel en ik had nooit kunnen dromen dat ik na 2 jaar les nemen mezelf al verstaanbaar kan maken in kleine gesprekjes. Dat is precies wat ik wilde: contact met de Spaanse mensen! Ik ben nog steeds een enthousiaste leerling bij Débora!


Joyce Huting – Villamoros de Mansilla – maart 2019

Hallo Débora,

Hier even een update van een oud studente?
Ik ben nu bijna 4 weken in mijn huisje in Villamoros en heb al veel beleefd.
De dorpsbewoners zijn supervriendelijk en behulpzaam. De buurman komt met verse eitjes langs, de bakker weet nog wel een goede aannemer en met een andere buurman heb ik al voetbal gekeken in de bar. Er is nieuwsgierigheid, maar niet op een vervelende manier, iedereen doet zijn eigen ding.
Met de instanties gaat het ook goed, bijna alle inschrijvingen, abonnementen etc zijn geregeld. En ik moet zeggen, hoewel het soms wat langer duurt dan in Nederland, ze nemen wel de tijd, denken mee, vinden het niet erg als ik er niet uit kom en blijven vriendelijk, dat valt me echt op.
Het huis is in nog slechtere staat dan ik dacht, en het is nu nog kamperen in huis met de dunne ramen, elektra dat er uitschiet en lekkende kranen. Maar de electricien is al langs geweest, binnenkort komt de ramenman om in te meten en bespreken welke soorten ramen hij heeft en zo begeef ik mij langzaam in het Spaanse leven.
Eén van de hoogtepunten was toch wel toen ik in mijn net opgehaalde auto de radio aandeed en opeens Shakira voorbij kwam die over haar Piqué zong; toen werd ik wel heel blij en dankbaar waar ik nu sta ?

Geen idee voor welke uitdagingen ik verder kom te staan, elke dag is weer iets nieuws te beleven, maar tot nu toe ben ik heel blij, en stiekem ook trots, dat ik deze stap heb genomen.
Ik krijg best veel complimenten over mijn Spaans, alleen vinden ze mijn R nog te zacht, maar dat schijnt ook wel weer sexy te zijn, haha.
Dus dank je wel nogmaals voor je bijdrage aan mijn proces, ik heb de studieboeken meegenomen en ga er gewoon in verder.

Over een tijdje hoop ik je weer verdere progessie te kunnen geven en dan in het Spaans!
Ik hoop dat het jou goed gaat en je leuke klassen hebt. Groetjes aan Alexandra!

Met groet,
Joyce


Rianne Meulenberg – Haarlem – december 2018

¡Hola!

In Augustus 2015 is mijn nichtje geboren. Wel een dingetje… mijn schoonzus spreekt voornamelijk Spaans en nu wonen ze ook nog eens in Spanje. Daarom besloot ik om een Spaanse cursus te gaan volgen. Want ik wil natuurlijk wel goed met mijn nichtje kunnen praten. Ja jeetje, waar ga je dat dan doen? Bij Español Universal natuurlijk!

De eerste les vond ik wel spannend. Wie kwamen er allemaal en zou het moeilijk zijn? Vanaf de eerste minuut voelde ik mij enorm welkom en werd ik heel warm ontvangen. De lessen van Débora zijn fantastisch. Je leert er zoveel, maar je hebt niet eens door dat je een les volgt. En wat ik vooral een verademing vond: er mag gelachen worden?. De lessen zijn heel afwisselend. Van Spaanse spelletjes (30 seconds in het Spaans) tot aan heerlijke Spaanse muziek en leuke oefeningen met je klasgenoten. En wat een feestje om een reeks lessen met elkaar af te sluiten onder het genot van tapas en wijn!

In de les spreekt Débora voornamelijk Spaans, maar maak je vooral geen zorgen. Als iets niet duidelijk is of je komt even niet uit je woorden dan legt ze het met alle (ja echt alle) geduld in het Nederlands uit.

In Oktober ben ik in Alicante geweest op bezoek bij mijn broer. En wat was het een feestje om met zijn schoonmoeder te kunnen praten in het Spaans! Oké, af en toe met handgebaren maar we begrepen elkaar en leerde elkaar daardoor veel beter kennen!

Voor iedereen die twijfelt. Niet doen! Een les bij Débora is leerzaam, leuk, gezellig en zeker ongedwongen! En het leukste is, je leert nog nieuwe mensen ook die iets met jou delen, namelijk de liefde voor de Spaanse taal! Ik ben begonnen met Spaans leren voor mijn nichtje, maar zou het nu voor geen goud meer willen missen. Ik ben de eerste die zegt, bij de volgende les ben ik er weer bij! Het is al heel lang geen ‘moetje’ meer maar een heerlijke woensdagavond!

¡un abrazo!

Rianne

P.S. De foto is genomen in Alicante in Catillo de Santa Bárbara met mijn prachtige nichtje, die mij nu ook wat beter begrijpt?!


Maureen Pesch – Haarlem – Juli 2017

De vele enthousiaste beschrijvingen van de Spaanse lessen maken duidelijk dat het een feest is om de lessen van Débora bij te wonen.
Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

Het is heel belangrijk is dat je je thuis voelt in de les en dat er af en toe ook hard gelachen kan worden.
Débora heeft aandacht voor iedereen en let erg goed op het niveau van ieder afzonderlijk. Je hoeft je geen moment te vervelen, onze favoriete juf past zeer gevarieerde lesvormen toe: klassikale instructie, werken in groepen, zelfstandig iets maken, kijken naar een filmpje, luisteren naar verschillende gesproken teksten en ze vertelt ons regelmatig over  de zeden en gewoontes die soms in Spanje anders zijn dan in Nederland.

Eigenlijk zou ik zelf niet perfect Spaans willen kunnen spreken, verstaan, lezen en schrijven, opdat ik steeds weer nog een reden heb om de lessen van Débora te blijven volgen. Als voormalig docente weet ik dat les geven op deze manier eigenlijk de reden is dat je überhaupt wil lesgeven: de interactie met fijne leergierige mensen die veel aandacht voor de lessen hebben! Op de foto zie je mij in het Retiro-park in Madrid.


Yvonne en Loek – Haarlem – Juli 2016

Loek en Yvonne

Mijn man en ik houden beiden van de Spaanse cultuur. Zowel het bezoeken van de oude steden met hun rijke historie als het genieten van lekkere tapas of typisch Spaanse gerechten. Maar ook de levendigheid, het galante en het socializen van de Spanjaarden. En niet te vergeten de Spaanse muziek, met name de Flamenco.
In september gaan we naar de Flamenco Biënnale in Sevilla. We logeren dan bij een Spaanse familie, zodat we ons Spaans kunnen oefenen en in praktijk brengen.
Wij zijn vorig jarig september als beginner met de Spaanse lessen begonnen.
Debora is onze lerares. Een zeer veelzijdige lerares.
Ze spreekt voornamelijk haar moedertaal (Spaans), maar verduidelijkt en helpt indien nodig in het Nederlands.
Dus wees niet bang dat je iets niet zou kunnen volgen. Debora heeft engelengeduld. Ze legt het net zolang uit tot dat je het begrijpt.
Ze is altijd goed gehumeurd, is gezellig en heeft een goed gevoel voor humor.
De lessen zijn ontspannen en gezellig. In de eerste twee series lessen lag de nadruk op grammatica en spreken (Aula 1). Nu zijn we voornamelijk aan het converseren (Toma la palabra)
Er wordt naar interviews geluisterd, filmfragmenten bekeken en hierover weer geconverseerd.
Je werkt voornamelijk in groepjes van 2 – 4 personen.
Deborah geeft ieder individueel haar aandacht en aanwijzingen. Echt fantastisch.
Het is verrassend hoe snel je je al in de Spaanse taal kunt redden.
Spaanstaligen zijn altijd enthousiast als je probeert in het Spaans te spreken. En dat stimuleert enorm.
De groeten van twee tevreden cursisten.
Loek en Yvonne


Linda Witte – Haarlem, Nederland en Álora, Spanje – Juni 2016

Linda Witte klein

En toen werd ik tot over mijn oren verliefd op een hele leuke man.

Wat denk je? Woont hij in Spanje!

Daarom volg ik nu al ongeveer 1,5 jaar Spaanse lessen bij Espanol Universal.
Nu is mijn, inmiddels man van origine Nederlands en spreken wij samen ook Nederlands. Buren en veel vrienden en bekenden in Spanje spreken alleen Spaans, en ik vind het zelf ook heel belangrijk om mij verstaanbaar te kunnen maken in een land waar ik veel ben en in de toekomst wellicht ook helemaal ga wonen.

Maar om goed Spaans te leren, waar ga je dan naar toe?
Naar Español Universal natuurlijk!

De lessen van Débora zijn heel afwisselend en interactief; van het leren van de basis grammatica, de woordenschat, tot het kijken van films, luisteren naar muziek, doen van spelletjes, en veel converseren.

Débora speekt tijdens de lessen voornamelijk Spaans en verwacht dat ook van haar cursisten. Wat heel erg goed en leerzaam is, want door veel in het Spaans te praten leer je het snelst.

Wanneer ik nu in Spanje ben merk dat mijn woordenschat steeds verder uitbreid, en dat ik steeds meer van de gesprekken die in het Spaanse gaan, kan volgen en begrijpen.

En wat ook heel belangrijk is; de lessen van Débora zijn ongedwongen en heel gezellig.
Iedere maandag ga ik weer met heel veel plezier naar Spaanse les! En dat blijf ik voorlopig nog zeker doen!

Hasta lunes!

Linda


Iris Meinesz  –  student – Haarlem – 2015

Foto Iris groep

¡Hola Débora!

¿Cómo estás?

Het is een beetje laat dat ik mail ik heb het super druk gehad vooral de eerste maand. Ik dacht ik stuur nu even een mailtje over hoe het hier is. Ik heb de hele maand september Spaanse les gehad elke dag en het ging super. Door de maand augustus Spaanse les te nemen bij jou mocht ik 2 klassen hoger!! Ik heb mijn diploma voor de school nu gehaald en ben begonnen bij mijn stage. Spaans praten lukt aardig maar blijft lastig. Ik had vorige week een werkbespreking met een klant en de moed zakte helemaal weg omdat ik er gewoon niks van verstond. Ik dacht echt van nou met m’n Spaans gaat het dus helemaal niet goed. En later vertelde mijn baas dat ze in Valenciano aan het praten waren, haha.

Ik woon in bij een Spaanse 65-jarige vrouw. We spreken Engels en Spaans door elkaar. Alles wat ze in het Engels zegt vertaald ze ook in het Spaans, haha.

Elke dinsdag avond heb ik extra Spaanse les genomen en elke donderdagavond ga ik naar een tandem. Dan ga je met z’n alle naar een café waar allemaal Spaanse studenten komen die bijvoorbeeld Engels willen leren spreken. En dan geeft de leraar opdrachtjes dat dan eerst in het Engels moet en daarna in het Spaans. En zo leer je ook veel mensen kennen.

Ik heb nu ook een Spaanse vriendin hier waarmee ik steeds hele leuke dingen doe. Naar het strand, paella maken, naar PortAventura. Ik ga ook naar Barcelona en ik ben afgelopen weekend naar Benicassim geweest. Het is echt super leuk!

Het is ook leuk dat ik in de supermarkten verstaan wat ze vragen en als ze zeggen hoeveel het kost hoef ik al niet meer naar het schermpje te kijken want ik versta wat ze zeggen. De eerste dagen was het echt van pfoe wat praten ze snel zeg haha.

Ik heb het beeldwoordenboek Nederlands – Spaans altijd bij me en dat komt wel goed van pas haha.

Ik dacht ik laat eventjes iets van me horen want dat had ik beloofd!

Met vriendelijke groet,

Iris Meinesz

p.s De foto is bij de tandem met 2 Nederlandse jongens en 3 Spaanse meiden en ikzelf in het midden.


Anne van Delden (24 jaar) – Haarlem – 2015

anne

Hola!

Me llamo Anne y me gusta Espanol Universal! Mijn vriend heeft mij besmet met zijn liefde voor de Spaanse taal en cultuur. We gaan samen vaak op reis door Spanje en bezoeken daar de mooiste steden. Ik hou ervan om een nieuwe taal te leren, dus besloot ik met mijn eerste Spaanse taalcursus in Sevilla te beginnen. Daar ging het hard, de leraressen spraken geen Engels, dus er werd constant Spaans tegen mij gesproken. In Nederland miste ik de lessen meteen en ik ging op zoek naar een leuke cursus in Haarlem. Mijn vriend wees mij op de lessen van Debora en sinds les 1 ben ik verkocht. Wat zijn de lessen goed, maar ook gezellig! Er is in de les van Debora altijd tijd voor een grapje. Ik leer er veel, het werkt ook heel goed dat Debora veel in het Spaans tegen je praat, zo raak je gewend aan de klanken en woorden. Langzaam durf je ook een beetje terug te praten en voor je het weet heb je een gesprekje in het Spaans. Op subtiele wijze verbetert Debora je, terwijl er alle ruimte is om te proberen. Ze geeft een leuke en diverse les, waarin er ook interessante verhalen voorbij komen over de cultuur van Spanje. Het verveelt dus nooit, ik kijk er elke week weer naar uit. Ik raad iedereen aan om Spaans te komen volgen bij Debora, het zal jullie goed bevallen! Hasta luego!

Besos,

Anne

p.s De foto is genomen op Plaza de Espana in Sevilla (oktober vorig jaar), persoonlijk vind ik dit een van de mooiste plekken van Spanje! Ik keek mijn ogen uit toen ik voor het eerst op dit plein stond…


Wander Kersten (41 jaar) – Retail Operational Manager – Haarlem – 2015

wander

Van september tot november 2014 heb ik gedurende 10 weken op de dinsdagavond de cursus Spaans voor Halfgevorderden gevolgd bij Español Universal in Haarlem.
De reden hiervoor is dat ik regelmatig op vakantie ben in Spanje, maar eigenlijk mezelf beter wil kunnen uitdrukken in het Spaans (vooral de werkwoordsvormen beter wil beheersen).
Het was al even geleden dat ik een Spaanse taalcursus heb gevolgd (1997), dus aan de start van de cursus in 2014 moest even het roest ervan af worden gehaald.
Uiteindelijk is deze cursus me zo goed bevallen dat ik heb besloten om de vervolgcursus hierop ook te gaan volgen, startende in januari 2015.
Ik ben erg blij met docente Débora, die met haar enthousiasme, haar grondige kennis van de taal en haar interactieve werkvormen iedere cursist zich op maat laat ontwikkelen.
In een ongedwongen fijne sfeer waarin constante conversatie in het Spaans normaal is, leren de cursisten niet alleen van de docente, maar zeker ook van elkaar.
Vandaar dat ik iedereen, van jong tot oud, die de Spaanse taal wil leren, adviseer om de stoute schoenen aan te trekken en zich op te geven voor een intakegesprek bij Español Universal.

Het is niet eng, maar leuk. En verder kost het geen energie, maar levert het energie op.

Doen!


Carel van de Pol (61 jaar) – gepensioneerd tandarts – Haarlem – 2015

carel

Toen ik in de metro op vliegveld Barcelona spartelend met handen en voeten aan de conducteur de halte van de Plaza de Catalunya poogde te vragen, besefte ik dat ik met dat ene uurtje Spaans in de week op de middelbare school niet veel verder zou komen. Omdat ik met mijn vrouw Jetske regelmatig op vakantie ben ik Spanje, besloten wij in 2012 lessen Spaans te gaan volgen. Mede door de enthousiaste recensies op de website Español Universal zaten wij enkele weken later al bij Débora in de klas. Haar enthousiasme en veelzijdigheid vallen je meteen op. De lessen bij haar zijn vooral leuk, nooit saai en het best te beschrijven als een gezellige boel. Er wordt heel wat gelachen tijdens de les en je hebt niet echt het gevoel dat je in een schoolklas zit. Het lesgeven gaat spelenderwijs en Débora maakt vaak zijsprongetjes om ons  onderdelen van de Spaanse cultuur en gewoontes te vertellen. Belangrijk is wel om tijdens de les zoveel mogelijk Spaans proberen te spreken. Het doet er niet toe als je iets fout zegt, áls je het maar zegt. Af en toe nodigt Débora een gast uit, zoals de “Turista Optimista”, een Nederlandse zanger/gitarist die door Spanje trekt of een in Zuid-Amerika wonende Nederlandse, die ons in het Spaans haar geschiedenis vertelt. Ook organiseert zij in samenwerking met Patxaran, een Baskisch restaurant in het centrum van Haarlem, workshops “pintxos maken” (een soort Baskische tapas). Sergi, ‘el cocinero’, spreekt alleen maar Spaans en de cursisten moeten ook zoveel mogelijk in het Spaans proberen te converseren. ‘Profesora Débora, siempre presente’, springt natuurlijk in als het met de vertaling vast loopt. Al met al is het een dikke aanrader om van Débora Spaanse les te krijgen.

Para hispanohablantes: cuando quieres aprender holandés, Español Universal te da la solución. Débora es una chica con muchas habilidades y además completamente bilingüe. Conoce nuestras costumbres y la cultura y te conduce como jugando por la lengua holandesa. También se adapta a tu nivel de aprendizaje. Nunca te sientes sentado en el pupitre de una escuela porque las clases de Débora son más como la vida misma. A veces Débora organiza talleres “hacer pintxos” en colaboración con Patxaran, un restaurante vasco en el centro de Haarlem. No es tan fácil hacer pintxos si bien una cosa recomendable. En clase a veces Débora tiene una sorpresa espontánea como una invitada contando una historia de su vida en Latinoamérica o un guitarrista holandés (el Turista Optimista) que viaja por España. Siempre la profesora está alegre y sus clases nunca son aburridas. Para ti seguirlas es un privilegio y una experiencia.


Babs Althoff – Amstelveen – 2014 – getrouwd met Rients

Calafell-Pa Torrat babs rients

In 1993 gingen we voor het eerst naar Spanje. Ergens in de buurt van Barcelona. We bleken daar alleen met Spaans uit de voeten te kunnen, maar hadden het zo naar ons zin dat we erover dachten om Spaans te gaan leren. Eenmaal thuis schoot dat erbij in. Het jaar daarop gingen we naar dezelfde vakantiebestemming en weer was het vervelend dat we daar met niemand konden praten. Het toeval wilde echter dat er bij thuiskomst, bovenop de stapel post, een brochure lag van een opleidingsinstituut, die een talencursus Spaans aanbood in Uithoorn. We kwamen in de eerste klas bij Débora, die toen net in Nederland woonde, maar toch al vloeiend Nederlands sprak. Rients moest helaas na een half jaar opgeven in verband met zijn werk, maar ik heb de drie jaar met heel veel plezier volgemaakt met Débora als profesora.

We bleven door Spanje reizen en genoten daar met volle teugen van en streken de laatste week van de vakantie steevast neer in het dorpje tussen Barcelona en Tarragona, waar we inmiddels Spaanse vrienden hadden gemaakt. Twee jaar geleden waren we bij die vrienden en vond Rients, inmiddels met pensioen, dat hij toch maar weer eens de Spaanse taal moest oppakken omdat hij al die jaren via mij met de Spaanse vrienden moest communiceren.

Ineens kreeg ik een idee. Als ik Débora nu eens op internet kon vinden? Tot mijn grote vreugde was ze inmiddels in Haarlem voor zichzelf begonnen. Ach, we moeten er wat verder voor rijden, maar dat is het ons alleszins waard. Wij hebben ons aangemeld voor privélessen omdat we nog steeds heel veel reizen en ons dus moeilijk kunnen binden aan de lestijden van de groepslessen. Als 60-plussers is een taal leren niet meer zo makkelijk, maar voor ons is het een hobby geworden. Dat komt zeker ook door de speelse en flexibele manier waarop Débora lesgeeft. En de vele (grappige) verhalen over en weer die de revue passeren.

Samen met restaurant Patxaran (volgens ons het beste in zijn soort in Nederland) verzorgt ze elk kwartaal een Spaanstalige workshop pintxos  (Baskische tapas) maken.  Ook dat is heel erg leuk; de pintxos zijn heerlijk; de workshop is gezellig en je leert er ook nog wat van.


Marion Grutters – Haarlem – 2014

marion

Bij Español Universal wordt iedereen door Débora hartelijk ontvangen. Haar lessen onderscheiden zich door de manier waarop ze gegeven worden. Niet op een schoolse manier. Dus geen rijtjes stampen, maar wel met bijvoorbeeld artikelen uit een krant of tijdschrift, ondersteunt door het boek. En ja, daar hoort ook huiswerk bij! Débora legt de grammatica op een rustige, duidelijke manier uit met veel voorbeelden. Tijdens de les blijft zij ons steeds stimuleren Spaans te spreken. Wat ook heel leuk is dat zij veel vertelt over de Spaanse cultuur. Gewoontes en gebruiken die ons misschien vreemd voorkomen, worden daardoor helder. Wat heel fijn is om te weten tijdens een volgend bezoek aan Spanje! Zo zal ik nooit meer met mijn hand naast mijn hoofd bewegen om aan te geven dat ik het eten lekker vond. Voor je het weet heb je ruzie!

De laatste les is bij iedereen favoriet. De meestal Spaanse happen komen dan op tafel vergezeld van wijn.

De sfeer is altijd goed. Natuurlijk maak je die met zijn allen, maar met iemand als Débora voor de klas is dat niet heel moeilijk. Zelf heb ik al veel geleerd bij Débora’s Español Universal en ik hoop er nog meer te leren.

¡Venga!


Jose Korving – Cruquius – 2014

Jose

Hola,

Ik ben Jose. Ik heb altijd al interesse gehad voor talen, en was tot nu toe blij met mijn Frans, Duits en Engels wat ik vroeger op school geleerd heb, hoopte wel om tijd te krijgen om de Spaanse taal te leren.
Nu ik 60 ben is de tijd ervoor gekomen.
Via een vriendin die lerares  Frans is, kreeg ik het advies om de lessen van Débora te volgen, en wat ben ik blij dat ik dat advies gevolgd heb!
Débora geeft heel leuk les, begon vanaf het begin al met Spaans te spreken, ze vroeg bijvoorbeeld in het Spaans of we koffie wilden, de lesstof uitleggen doet ze uiteraard in het Nederlands.
Op een ongedwongen manier geeft ze les, en laat ons af en toe oefeningen met elkaar doen, wat ik erg leuk vind.
Ook gebruikt ze soms spelletjes om de taal machtig te worden.
Na een aantal lessen heeft ze een oefening voorbereid, waarin je voor jezelf kunt kijken wat er is blijven hangen.
Nu na mijn eerste 10 lessen ,kan ik al een verhaaltje in het Spaans schrijven en vertellen, nou dat is toch helemaal leuk!
Kortom, we leren veel, en ik ga zeker door voor de volgende 10 !
En in januari gaan we pintxos maken in een Spaans restaurant, ook een initiatief van Débora.
Dus denk je erover een cursus Spaans te volgen, DOEN, maar doe het dan bij Débora!

Saludos!


Marieke en Simon – Haarlem, Barcelona – 2014

Hallo, wij zijn Simon en Marieke en hebben bij Débora beginners 2 en halfgevorderden gevolgd. Wij hebben altijd de wens gehad in Spanje te gaan wonen en als voorbereiding daarop en om op onze vakanties beter uit onze woorden te kunnen komen, zijn wij Spaans gaan leren. Omdat wij nu inderdaad (tijdelijk) in Barcelona gaan wonen kunnen wij helaas niet meer naar de cursus toe.

Wij gingen altijd met veel plezier! De lessen zijn gezellig en door het vele oefenen en praten met elkaar leer je snel. Niet alleen de taal maar ook over de cultuur. Wij vonden het erg fijn dat Débora op veel plekken in Spanje heeft gewoond en daardoor veel kon vertellen. De laatste les van elke cursus vonden we het leukst:

Iedereen neemt dan wat te eten of drinken mee en dat was erg gezellig en lekker!


Annemarie Scharwachter – Haarlem – 2013

In de zomer van 2013 fietste ik samen met mijn man 8000 km van Haarlem naar Sevilla (en terug). De tocht voerde ons door het onbekende binnenland van Spanje, door ruige berglandschappen, verlaten vlaktes en middeleeuwse stadjes. Omdat we totaal onbekend waren met de Spaanse taal besloot ik voorafgaand aan ons fietsavontuur bij “Español universal” de cursus Spaans voor beginners 1 en 2 te volgen. Met de taal- en spreekvaardigheid opgedaan in deze cursus heb ik me in Spanje heel goed kunnen redden wat betreft de alledaagse dingen zoals : de weg vragen, een overnachting op de camping regelen, een kamer in een ‘hostal’ boeken, boodschappen doen, eten bestellen in een restaurant enz. In de winter van 2014 heb ik de cursus Spaans voor halfgevorderden 1 gevolgd teneinde mijn basiskennis Spaans nog meer te verankeren. Dankzij de leuke en inspirerende lessen van Débora spreek ik inmiddels een aardig mondje Spaans en ben ik veel te weten gekomen over de “costumbres españolas”. Desondanks hebben wij ons tijdens de fietsreis af en toe als echte “guiris” gedragen, bijvoorbeeld door hartje zomer  (45°) ’s middags tussen 2 en 4 uur door Andalucía te fietsen.

¡Gracias, Débora!


Eline Oogje – Haarlem – 2013

Via mijn vriendin heb ik met de facebookactie de beginnerscursus Spaans gewonnen. Waar ik super blij mee ben!!! Zo’n eerste les is toch altijd spannend, maar bij binnenkomst had ik meteen een goed gevoel. Er is een erg leuke sfeer in de klas gecreëerd met accessoires en foto’s. Door Débora wordt er spelenderwijs en op een ongedwongen manier lesgegeven. Heel leuk! Na de eerste les was ik erg enthousiast. Ik denk ook dat ik het niet alleen bij deze 1e beginnerscursus zal laten.

Nogmaals bedankt voor de prijs!

Groetjes Eline


Annet Prins – Haarlem – 2013

Spaans leren stond al jaren op mijn verlanglijstje. Toen mijn vader naar Spanje verhuisde was dat het moment om actie te gaan ondernemen. Ondanks drukke bezigheden ga ik altijd met plezier naar de les. Debora zorgt voor een gezellige sfeer en weet steeds iedereen in de groep op zijn eigen niveau aan te spreken. Met allerlei leuke Spaanse weetjes en grappen tussendoor leer ik iedere week weer moeiteloos een hoofdstuk erbij. Inmiddels ben ik met plezier aan de vervolgcursus begonnen.

Hasta la semana próxima,


Quirijn Teunissen – Haarlem – 2013

Verliefd op de mooiste (op dat moment nog nagenoeg onbegrijpelijke) taal van de wereld besloot ik me in augustus in te schrijven voor de cursus ‘Spaans voor beginners 1′. Met toch nog een beetje het schrikbeeld van rijtjes werkwoorden stampen op de middelbare school in het achterhoofd stapte ik in september voor het eerst het klaslokaal in. Vanaf dat moment zijn alle werkwoordtrauma’s van de middelbare school als sneeuw voor de zon verdwenen. Deze hebben plaats gemaakt voor enorm veel lol en een prima basis voor het prachtige Spaans. Débora weet op speelse, gezellige en humoristische wijze bijna ongemerkt veel kennis van en over de taal over te brengen. De les is vooral heel gezellig en leuk, waarbij je de volgende dag plots merkt dat je weer een stuk makkelijker door je Spaanse (heel overzichtelijke) lesboek heen leest. Hierdoor zijn de lessen bij Español Universal veel meer dan een taalles. Voor mij persoonlijk is het een avondje uit, de perfecte onderbreking van de werkweek. Tegelijkertijd leer je erg snel erg veel. Het was dan voor mij ook snel duidelijk dat ik ook de vervolgcursussen wil gaan doen. ¡No puedo esperar!


Kalina Dobrowolski – Haarlem – 2012

Na in Chili en Argentinië gereisd te hebben kwam ik erachter dat je zonder een woord Spaans te spreken echt wat mis loopt. Thuis aangekomen op zoek gegaan naar een passende Spaanse taalles en kwam zo uit bij Español Universal. Het les programma is precies waar ik op hoopte, namelijk op een ontspannende manier lesstof tot je nemen.De lessen zijn een goede afwisseling van theorie en de praktijk.En naast het leren van de taal krijg je ook nog informatie over Spaanse gebruiken.De gezelligheid tijdens de les maakt dat ik steeds weer uit heb gekeken naar de volgende les.

Ik ga dan ook zeker door leren met Spaans voor beginners 2.


Jos Munnik – Velserbroek – 2012

Enkele maanden geleden reisde ik door Mexico en ervaarde het gemis om de taal te kunnen spreken en begrijpen. Direct na thuiskomst via internet gezocht naar Spaanse lessen en kwam al snel terecht bij Español Universal. Kon mij als laatste bij de beginners groep 1 aanmelden en ben inmiddels 10 weken geleden gestart met de klassikale opleiding met 11 medestudenten. Omdat ik iets ouder ben dan de rest van de groep kost het mij wat meer tijd, maar als vervroegd pensionaris heb ik die tijd er ook voor. Ga met plezier naar de lesavonden, mede ook door de leuke groep, leer veel en ben daarnaast begonnen met wekelijks één privéles. Het tempo is goed te doen, maar vergt wel discipline voor het maken van het huiswerk. 29 november 2012


Irja Kröner – Haarlem – 2012

Naast serieus de beginselen van de Spaanse taal leren, wordt er regelmatig gelachen bij Español Universal.
Niet alleen de medecursisten dragen hieraan bij, maar ook de docente, Débora.
Op een ontspannen, maar toch grondige manier leert ze je tellen, werkwoorden vervoegen en in verschillende situaties een gesprek voeren.
Het lesmateriaal is divers en helder van opzet.
Ik kan niet wachten tot ik met de vervolgcursus ga beginnen!


Karen Kroonstuiver – Haarlem – 2012

Het lesmateriaal dat bij de cursus hoort is heel toegankelijk en helder. Je krijgt heel veel mogelijkheden om te oefenen en te leren. Maar het beste van Español Universal is de ‘juf’. Débora is bevlogen en legt heel helder uit. Dat ze zelf Spaans is, is de slagroom op de taart; je hoort ook van alles over de gewoontes en de cultuur van de Spanjaarden (en Latijns Amerikanen).

¡Me gusta!


Hetty Bruinse – redacteur – Haarlem – 2011

Al enkele jaren ben ik met Spaanse lessen bezig, maar ik vond het lastig om me naar een wat meer gevorderd niveau op te werken.
Via Español Universal lukt me dit wel. Iedere les is weer een feest, maar dat betekent niet dat er niet gewerkt wordt!
De bijeenkomsten zijn leuk, leerzaam en interessant. Débora loodst je met haar aanstekelijke enthousiasme door de lastigste grammatica.
Je leert meer dan alleen de taal, maar steekt ook veel op van de cultuur van de Spanjaarden. Een absolute aanrader!


Liesbeth Lommelaars – Huisarts – Bennebroek -2011

Na een start elders wilde ik mijn inspanningen om het (medisch) Spaans onder de knie te krijgen een grotere kans op succes geven. Grammatica leren en rijtjes stampen is één ding, zomaar gaan praten iets heel anders.

Ik koos voor een aantal privélessen gevolgd door groeps-les bij Español Universal en dat hielp! Débora heb ik leren kennen als een uitstekend docente die met plezier werkt. Serieuze zaken als grammatica wisselt ze , perfect getimed, af met verrassend lesmateriaal op papier, muziek of als film. De tijd vliegt! Een topdocente met aandacht voor de individuele cursist, een gezellige cursuslocatie en prima cursusmateriaal maken Español Universal tot een absolute aanrader!


Leo Serne – Interim supply chain en Vendor management – Manxs Interim Partners – 2011

Een paar jaar geleden miste ik enkele contracten omdat ik de Spaanse taal niet machtig was. Sinds de zomer van dit jaar heb ik privéles van Débora en les krijgen van een Spaanse docente die ook de Nederlandse taal beheerst is het beste wat ik heb kunnen kiezen.  Kleinschaligheid en mogelijke betrokkenheid hebben ook deel uitgemaakt van de keuze voor Espanol Universal. Naast doceren heeft zij ook positief geadviseerd om voor enige weken tijdens de vakantieperiode les in Spanje te nemen bij een erkend instituut!

Spaans op maat betekent voor mij op z’n minst 3 aspecten; 1) er is werkelijk op mijn niveau gestart,  en 2) er is niet vanuit een lesboek maar van een groot deel van het oeuvre Spaanse educatieve middelen gebruik gemaakt, en 3) de cultuur is steevast een onderdeel van de lessen, soms op de voorgrond maar vaak tussendoor. Cultuur, over gedrag en creativiteit (literatuur, flamenco etc.) tot en met de keuken, wordt aangereikt. En voor wat betreft de verwachtte betrokkenheid ten tijde van mijn keuze: natuurlijk, volop! Een warme persoonlijkheid, een doña die beslist betrokken is.

Voorlopig ben ik nog niet uitgestudeerd want een taal leer je niet in 4 maanden en blijf dus privélessen volgen.

En als er zich een mogelijkheid voortdoet om op interim basis voor een Spaans bedrijf te presteren dan wordt het deze keer (medio 2012) een kwestie van “dar la vuelta a la tortilla”.


Stefan Snel – Roosendaal – 2011

Ik heb voor mijn vertrek naar Playa del Carmen in Mexico een aantal privé lessen genomen. Het voordeel is dat de lessen op maat zijn. Verder zijn de lessen een leuke afwisseling van grammatica, spreken en veel verschillende oefeningen. Débora heeft mij ook geholpen met de vertaling van mijn Curriculum Vitae. Ik heb met veel plezier alle lessen gevolgd.

Yo recomiendo Español Universal a todos!


Fransbert Schermer – Professional wine educator – Wines of Argentina (WAOA) – 2011

Débora is a fine teacher and helped me in a Summercourse and a private course to get my Spanish at a good level to communicate with my wife’s family. She is a nice person and interested in Spanish and Latin-American Food & Wine and Culture which give a lot of links with my wine education business!


André Vingerling – Consultant and System Integrator for Thermal Imaging Solutions at HVSS – 2011

Débora is a very nice person to work with. The lessons at Español Universal are very interactive and the results and progress I have made are very good. Time passes by very quickly and the way she teaches is very professional and the path to extend is clear and really works out fine! It is great working with Debora and it is nice to recognize that the efforts pays off.


Digna Luijendijk – verkoop binnendienst – HilverdaKooij – 2011

Het enthousiasme waarmee Débora mij les geeft en haar afwisselende lessen hebben bij mij het plezier in spaanse taal weer aangewakkerd. Jaren geleden heb ik een aantal jaren in Spanje gewoond en de taal van de spanjaarden zelf geleerd. Omdat de kennis hier en daar  wat was weggezakt, werd het best moeilijk een cursus op mijn niveau te vinden. Bij Español Universal volg ik nu privéles zakelijk spaans voor gevorderde op maat. Het is voor mij erg prettig dat Débora het merendeel van de lessen afstemt op de onderwerpen die ik behandeld wil hebben, gecombineerd met een aantal onderwerpen die zij nodig vindt om mijn kennis van de spaanse taal te verbeteren. De lessen bij Español Universal bevallen mij prima. Ze bevatten verschillende onderdelen, zijn afwisselend, worden op een leuke enthousiaste manier gegeven en zijn niet alleen erg leerzaam maar ook nog gezellig.

Kortom ik kan iedereen die spaans wil leren of verbeteren deze lessen aanraden!


Roos Robben – Haarlem – 2011

Sinds enige tijd volg ik Spaanse lessen bij Español Universal met Débora López Rodríguez als docente. Ik kan alleen maar zeggen dat het mij enorm bevalt in alle opzichten. Débora gaat heel professioneel te werk en de lessen worden op maat gemaakt; afwisselend, creatief en erg leerzaam. Ik hoop in 2011 een aardig woordje Spaans te kunnen spreken. Ik kan in ieder geval een ieder die geïnteresseerd is in het leren van de Spaanse taal Español Universal zeer aanbevelen!


Sander Klinkenberg – student – Heemstede – 2010

Ik heb net zoals vele andere, zie ik op deze site, privé les gehad van Debora.  Ik had moeite met Spaans en moest Spaans een stuk beter spreken want ik had het nodig voor de studie die ik momenteel doe. Ik heb samen met Debora intensief een halve week vanaf s ’ochtends tot s ’middags laat gebikkeld, daarnaast nog enkele lessen van 2 uur. Wat blijkt: ik kan een redelijk woordje Spaans. Het is zeker de moeite waard geweest!


Paul Verhoeven – kok – Zandvoort – 2010

Na enige tijd denken wist ik het, ik ga naar Zuid Amerika, een kleine drie maanden genieten van alles wat Zuid Amerika te bieden heeft, maar bij een ander wereld deel hoort ook een andere taal, vandaar Español Universal. Voor mij een perfecte manier om kennis te maken met de Spaanse taal, ik kon zelf aangeven wat ik graag zou willen leren en hoe vaak en wanneer ik les wou hebben. Echt top! Ik heb in een zeer vriendelijke atmosfeer de taal leren kennen en Débora is zeer professioneel en geïnteresseerd.
Gracias por todo,


Collin Maas – commercial producer – Haarlem – 2010

Sinds een paar maanden volg ik lessen bij Español Universal, naast de nodige grammatica spitsen we de lessen vaak toe op mijn vakgebied film. Soms krijg ik een Spaanse film mee of Débora stuurt me You tube filmpjes welke we in de lessen analyseren. Een leuke en relaxte manier om beter Spaans te leren, en in mijn eigen tempo en met de nodige flexibiliteit als het qua agenda die dag niet uitkomt. En niet minder belangrijk met een gezond portie humor. Recomiendo!


Pieter Kluijfhout – Zeeland – 2010

Ik heb met heel veel plezier de zomercursus Spaans voor beginners van Español Universal in Haarlem gevolgd.

Verspreid over twee weken, zes dagen (vijf uur per dag les met huiswerkoefeningen) intensief aan de slag. In een een kleine groep direct Spaans met elkaar (proberen te)praten. Alles met behulp van veel speelse en praktische oefeningen. Voor mij was het dé ideale manier om snel een goede basiskennis van de Spaanse taal te krijgen. Ik vind daar ik daarin ben geslaagd. Dankzij de professionele en gedreven wijze van lesgeven van docente Débora. O ja het was onderling ook heel gezellig. De Spaanse lunch tussen de middag was voortreffelijk. Een aanrader dus als je Spaans wilt leren: Español Universal. Warm aanbevolen!


Eric Bruins – Country Manager Telefónica Hoofddorp – 2010

Sinds een klein jaartje werk ik voor het Spaanse Telefónica. Ik heb veel contacten met het hoofdkantoor in Madrid en ondanks dat we communiceren in het Engels, is het toch erg handig om meer basis kennis te hebben van de taal en de spaanse gewoonten. Ik volg nu een privé cursus Spaans en heb aan Español Universal gevraagd om de lessen zo op te zetten dat ik Spaans leer, wat meer van de Spaanse cultuur begrijp en dat we artikelen behandelen die betrekking hebben op het bedrijf waar ik voor werk. Débora is er uitstekend in geslaagd om een prive cursus op te zetten die helemaal voldoet aan mijn wensen. Ik heb al in een aantal weken mijn spaans verbeterd en begrijp iets meer over de manier waarop je zaken doet in Spanje. Daarnaast zijn de artikelen die wij behandelen heel interessant en kan ik goed gebruiken in mijn werkzaamheden bij Telefónica.

Muchas gracias!

Met andere woorden, ik ben heel erg tevreden over de manier waarop Debora de lessen vorm geeft.


Oranje Nassauschool – Badhoevedorp – 2010

Ik vind Spaans leuk want het is een nieuwe uitdaging. (Bente, 9 jaar)

Ik vind Spaans leuk omdat ik dan in Spanje boodschappen kan doen. (Dominique, 8 jaar)

Ik vind Spaans leuk omdat de juf is aardig en ze doet leuke lessen met spelletjes. (Jin-Li, 10 jaar)

Ik vind Spaans leuk omdat je ook leuke andere talen kan leren. (Jort, 8 jaar)

Ik vind het leuk een nieuwe taal te leren in de vorm van allerlei leuke dingen. (Joey, 11 jaar)

Ik vind het leuk om een nieuwe taal te leren. Want de lessen zijn super leuk. (Jules, 10 jaar)

Ik vind het altijd heel gezellig en leuk, ik heb alleen wel een beetje moeite met de uitspraak (Lara, 11 jaar)

Ik vind het heel leuk omdat we leren soms ook Spaanse woorden terwijl de juf meer een soort spelletje mee heeft. (Elvis, 8 jaar)

Ik vind Spaans heel leuk omdat ik dan ook een andere taal dan Nederlands leer. (Lars, 8 jaar)


Remko & Judith – Haarlem – 2010

Hola! Na jaren twijfelen zijn we nu dan eindelijk met een cursus Spaans bezig. Na wat zoeken op internet kwamen we al snel terecht bij Espanol Universal. Sinds januari 2010 zitten we om de week aan tafel met onze lerares Débora López Rodríguez. Door haar duidelijke en prettige manier van lesgeven zijn we de taal steeds leuker gaan vinden en merken we dat we het steeds beter beheersen. Wat ons ook bevalt is dat er van de gebaande paden afgeweken kan worden; er is dus ook ruimte om een speciaal onderwerp buiten de boeken te behandelen. We kunnen niet wachten om deze zomer het geleerde in de praktijk te brengen tijdens onze vakantie in Spanje. Hasta Luego!


Sharon de Groot – Wholesale merchandiser O’Neill – Haarlem – 2009

Ik heb 5 lessen a 4 uur “Spaans op Maat” gevolgd bij Débora van Español Universal.
Gezien ik al enige voorkennis van het Spaans had en het snel wilde opfrissen / verbeteren, bleek dit de ideale manier te zijn;

  • Korte, intensieve cursus (niet een geheel jaar of meer les met onderbrekingen van schoolvakanties e.d.);
  • Focus op zakelijk Spaans;
  • Focus op de branche waarin ik werkzaam ben (mode & sport);
  • Rekening houdend met mijn huidige Spaans kennis-niveau (dus geen overbodige herhalingen etc)
  • Dagen, lesduur & tijden in overeenstemming afgestemd.

De lessen zijn opgebouwd uit diverse blokken (gramatica, uitspraak, vertalen, teksten lezen, uitleg, werkwoorden spel etc) en bieden daardoor veel variatie. De docente is enthousiast, geduldig, professioneel en flexibel en bovenal Spaanse van origine! Gezien ze dus native Spaans spreekt en zeer goed Nederlands spreekt is dit zeer prettig in de communicatie / uitleg etc.
Mijn Spaans is merkbaar op een hoger niveau en ik heb de lessen ook als zeer leuk & plezierig ervaren.

Muchas Gracias!


Esther van Dijk – Haarlem – 2009

Sinds een half jaar hebben wij zelf wekelijks prive les van Débora. Zij weet zich telkens als geen ander te verplaatsten in onze situatie, wensen en behoeftes. Bewonderenswaardig is de flexibiliteit van Débora daar waar het de invulling van de lessen betreft. Bijzonder is ook dat zij elke keer opnieuw de link naar de (Spaans) praktijk zo goed weet te leggen. Dat maakt de lessen bijzonder levendig en ook heel goed toepasbaar voor ons.

Ook onze twee kinderen hebben wekelijks les van Débora. Prachtig om te zien hoe zij spelenderwijs de Spaanse taal  oppakken. Debora gaat zo natuurlijk met kinderen om en voelt uitstekend aan wie waar behoefte aan heeft dat het ogenschijnlijk allemaal vanzelf lijkt te gaan. Maar nog veel belangrijker is dat onze kinderen elke keer met heel veel plezier de les volgen!


Maarten van Dam – Area manager Benelux & France Grupo Codorniu – Vijfhuizen – 2009

Sinds enkele maanden heb ik les van Debora: priveles 2 uur per week. Ik werk voor een Spaans wijnbedrijf en daarvoor is het handig om de taal onder de knie te hebben. Debora verzorgt de lessen op maat: veel conversatie en toegesneden op m´n vakgebied. Maar ook de broodnodige grammatica ontbreekt natuurlijk niet. Manier van lesgeven is afwisselend en leuk. Wordt regelmatig gelachen! Voorlopig blijf ik nog wel even doorgaan. Kan ik wellicht over enkele jaren in Barcelona gaan wonen!


Zr. Maria TerNood – Heiloo – 2009

Ik ben zr. Maria TerNood uit Heiloo,

De religieuze congregatie waartoe ik behoor is gesticht in Argentinie, daarom is onze voertaal Spaans ook al zijn we werkzaam in 31 landen, het merendeel van de zusters is Argentijns, en ook in Heiloo woon ik met twee Argentijnse zusters, daarom wil ik Spaans leren.

Bij Espanol Universal heb ik prive lessen gevolgd, de lessen gegeven door de docente Debora Lopez Rodriguez  waren heel professioneel, ontspannen, flexibel en gezellig. Debora heeft de lessen heel goed aangepast aan mijn persoonlijke situatie, het Spaans zal straks deel uitmaken van mijn dagelijks leven, ik moet het goed leren begrijpen, spreken, lezen en schrijven, hierin heeft Debora me geadviseerd welk boek het beste is om de grammatica goed te kunnen leren.

Ook heeft Debora me steeds uitgelegd wat de verschillen zijn tussen het Spaans van Argentinie en het Spaans van Spanje, de verschillende woorden die gebruikt worden en de verschillende manier van uitspraak.

Ook hield ze heel veel rekening met de woordenschat die voor mij als religieuze belangrijk zijn en gebuikten we Spaanse teksten van en over de congregatie.

Ik hoop heel gauw weer verder te kunnen gaan met de vervolglessen!

Hartelijke groeten,

Zr Maria TerNood